lördag 21 juni 2008

SKÄRGÅRDSLIV

- i internetlöst land och på obestämd tid... ;-)

Bloggen kommer tillbaka när du som minst anar det!

Du som vet var jag håller hus; hör av dig! Ring! Hälsa på!

fredag 20 juni 2008

Idag hade vi tänkt att vi skulle förflytta oss till internet-löst land för obestämd tid framåt, men det är inte så säkert att de planerna går att genomföra.

Det blåser friska vindar (inte precis läge för att färdas över vattnet då), molnen ser ut som om de inte vet om de ska förvandlas till regnande monster eller bara skingras för vinden, mittentösen har tagit över min förkylning med feber och rejäl skrällhosta... Har vi tur så mojnar vinden framåt kvällen, molnen bestämmer sig för att hålla sig i skinnet och dottern kanske kan uthärda ett par timmars resande med tillräckligt mycket piller i kroppen - och då flyttar vi till stugan. Annars blir vi kvar här och väntar in rätt tillfälle... ;-)

Hur som helst:

TREVLIG MIDSOMMAR!

torsdag 19 juni 2008

En mycket viktig fråga...

Min tös med bloggen - den som kommer att bli världens bästa blogg, ni vet - hon har ställt en mycket viktig fråga här. Ge lite feedback! ;-)

onsdag 18 juni 2008

Bokcirkel

Igår eftermiddag hade vi bokcirkel och det var hur trevligt som helst. Vi är ganska duktiga på att snacka, så tiden rullar fort iväg! Energiska M hade fixat laxröra och romröra och rabarberpaj och lite allt möjligt, och propsade på att alla skulle smaka allt - och inte säger man nej tack... (Det törs man inte.) ;-)

Vi skulle egentligen ha läst Älskad, saknad av Joyce Carol Oates. Ja, skulle. Jag kom inte längre än till de första tjugo, trettio, fyrtio (?) sidorna - sen var det någon som började muttra om hur dålig boken var och då släppte jag den direkt. (Va? Lättpåverkad? Jag??? Nähääää!) I alla fall, är det någon som verkligen vill veta vad boken handlar om så går det bra att läsa ett rejält referat här, hos min bokcirkelvän! Mina bokcirkelvänner var inte så imponerade av boken överhuvudtaget, så det känns inte alls som att jag har missat något. Om någon har en avvikande åsikt så går det ju, som alltid, bra att använda kommentarsfunktionen... ;-)

Vi hade också bestämt oss för att köra boklotteri, enligt fröken Ninas modell, och det var riktigt intressant. Vi hade valt vitt skilda böcker och jag lämnade ifrån mig en deckare av Ruth Rendell för att istället komma hem med en helt obekant bok; Sommarlägret av Jayne Anne Philips. Det blir spännande läsning!

Stamtavlor, av Dilsa Demirbag-Sten

Det här är en berättelse om den kurdiska kulturen, men framförallt om de kurdiska kvinnorna i Turkiet - och det var väldigt intressant läsning! Jag är rätt dålig på att läsa den här typen av böcker, men jag tror att jag måste bli flitigare på att göra det... Det ger en hel del!

Jag fängslas särskilt av berättelsen om hur Dilsas mor reste till Sverige på sjuttiotalet. En ung kvinna med fyra små barn. Hon kom från en liten bergsby i Turkiet, hade ingen utbildning (annat än livets skola), ingen omvärldskunskap värd namnet och utan något annat språk än sitt eget. Fylld av känslan att hon är underlägsen alla som hon möter och begåvad med vissheten att hon egentligen bara kan lita till sig själv. Att då ge sig iväg på en resa inte bara från ett land till ett annat, utan från en värld till en helt annan - det tyder på en handlingskraft som måste beundras.

Jag blir också rätt förtjust i Dilsas mormor. Hon är visserligen en kvinna bunden av traditioner men hon är också en frispråkig kvinna med skinn på näsan. Då Dilsa kommer på besök till hembyn förväntar sig byns alla kvinnor att Dilsa ska bete sig så som traditionen bjuder, men också att hon ska förklara sina livsval. Mormor blir belåten då hon märker att Disla klarar av situationen, och till sist säger hon:

- Vad var det jag sa? Flickan har barn. Den förstfödde var en son. Bor i ett stort hus och arbetar för myndigheter. Vad gör era oduglingar till söner? Ha!! Ni kan äta hennes rumpa. Min med för den delen, när ni ändå tuggar.

Dilsas mormor påminner mig inte så lite om min egen mormor. ;-)

I den här boken får man veta en hel del om kvinnans situation; mannens överlägsenhet, tvångsgifte, hedersmord... Man får också en del "berättelser ur livet". Något parti här och där kan kännas upprepande, men det kan man förlåta. Det är bara att skumma lite då. När boken väl är utläst så har man fått med sig en skopa insikt.

måndag 16 juni 2008

Den mörka ängeln, av Mari Jungstedt

Jungstedts sjätte deckare med kommissarie Knutas cirklar kring mordet på festfixaren Viktor Algård. Precis som i de tidigare böckerna får man veta en del om Knutas privatliv och om relationen mellan Johan Berg och Emma Winarve, och jag gillar att det också handlar om människorna och hur de har det utanför jobbet. Jag har lättast att relatera till Knutas, men det beror troligen på att han också är tonårsförälder och när Jungstedt drar in relationen mellan tonåring och förälder i historien blir jag verkligen intresserad... ;-)

Vissa kapitel berättar om händelser som ligger långt tillbaka i tiden, sådant som kan verka irrelevant - men så småningom får man klarhet i hur dessa händelser hör ihop med vad som händer just nu. Det är dock inte alldeles glasklart från första början vem det är som berättar om händelserna och i vilket syfte det görs - men det växer fram under berättelsens gång...

Det känns rätt kul att Jungstedt dels använder sig av en klassisk mordmetod och att hon dels rör sig i "förväxlingsbranschen" i den här boken. Man kan tycka att de gamla, klassiska mordgåtorna har en ointressant struktur, men allt beror på hur man presenterar paketet. I den här tappningen känns det förvisso oväntat men ändå rätt okej.

Jag är vanligtvis väldigt förtjust i Jungstedts böcker och det här är också en bra bok. Jag kan dock inte klassa den som sommarens superduperbästa höjdare, men det kan bero på att jag satt och förväntade mig fortsättningen på dramat "den nya, kvinnliga polisen kliver in på stationen och tar för sig, och det skrämmer skiten ur den äldre, manlige polisen, för han ser sin ställning som stationens överman hotad" - men si, det var ju inte alls den här serien! Det var ju en annan serie, nämligen Unni Lindells... Så, att jag inte fick en sån omedelbar feeling för den här boken kan alltså bero på att jag var så förvirrad under första delen av den. Inte författarens fel, alltså. Snarare mitt... ;-/

söndag 15 juni 2008

Hemlig bokvän - Pocket & Prassel

Hörni hemliga bokvänner, jag har surfat runt för att kika om alla har fått sina paket den här första rundan - men jag är ändå inte helt säker på hur det har gått. Om nu någon sitter därhemma och inte har fått något brev från sin bokvän; hör av dig! Då sparkar jag den hemliga bokvännen lite i baken och så hoppas vi att det dräller in en överraskning sen! ;-)

Ministermordet, av Gretelise Holm

Det här är tydligen Holms fjärde deckare med journalisten Karin Sommer som huvudkaraktär - och efter att ha läst den här boken vill jag verkligen börja från början med de andra tre, och läsa allt i rätt ordning! Lyckligtvis finns de i pocket, så man behöver inte ruinera sig helt! ;-)

Till en början tyckte jag att boken var onödigt krångligt upplagd, då man följer ett flertal personer genom historien och hela tiden fortlöpande får veta vad alla personer gör allt eftersom handlingen fortskrider. Det kändes som om det blev onödigt detaljrikt! Men ganska snart insåg jag att det var alldeles nödvändigt att få vara med alla dessa personer genom händelseförloppet eftersom deras vägar korsas på olika sätt; både helt förutsägbart och som fullständiga överraskningar...

Det är lika intressant att få följa Karin Sommers privatliv som yrkesliv - och särskilt mycket tycker jag om att hon är lite äldre, att hon är rätt stillsam som person och att hon inte har ett alldeles för tilltrasslat privatliv. Sommer känns både sympatisk och realistisk.

Jag tycker också om att det är lite trassligt och spännande när det närmar sig slutet, och jag gillar att Holm lyckas reda ut allt trassel till en trovärdig upplösning. Visst, jag hade mina aningar, för vansinnigt krångligt var det inte på slutet - men jag hade inte fullständig koll... ;-)

lördag 14 juni 2008

Möss och människor...

Det är inte alltid som dessa går ihop.

I dag har jag och minsta tösen varit på vift hela dagen. Vi har drällt runt och fyndat och ätit sockervadd, och mitt i morfarsbesöket ringde det på min mobil. Det var allra största tösen, och ungefär så här lät samtalet mellan uppjagad tös och trögfattad mor:

- Hej!
- Hur låter möss!?!?
- Va?
- Hur låter möss!?!?
- Va? Jag hör inte, ta det lite lugnt!
- Hur låter möss!?!?!?
- Men varför vill du veta det, jag fattar ingenting???
- Kan de låta så här: piiipippippipiiiipiip????
- Ja, det kan de väl...
- MEN DÅ ÄR DET JU MÖSS!!!
- Men vaddå möss? Var då?
- Jamen uppe, såklart!!! Det låter ju piiiipiiipippiip!!!!
- Och vad gör du då? Och var är du?
- Jag står på en stol i köket! Vad ska jag göra!?!??!?
- en stol??? Ta musfällorna och lägg ut dem där uppe, då!
- Det törs jag inte!
- Jodå, det törs du visst! Kom bara ihåg att ta dem på sidan, så här*, lägg inte fingrarna på musfällan - för då klappar den igen som den där gången då du bara skulle känna efter om nougaten satt fast... Minns du det? Det gjorde jävligt ont, va?
(*Här visar jag tydligt med fingrarna hur man greppar en riggad musfälla och fjortonåringen som sitter intill mig skrattar så hon faller av stolen. Och nittonåringen i telefonen, hon borde minnas för det är bara ett par veckor sedan hon testade om nougatbiten satt fast hårt eller löst i fällan.)
- Jajajaja, jag minns...
- Och så tassar du in i ditt rum och tar vad du ska ha, och så går du bara ut sen. Det fixar du!
- Ja, jag gör väl det då. *mutter, mutter, mutter* Hej då!
- Hej då!

Djuren är inte riktigt på vår sida idag, för övrigt. Eller, det började redan i natt. Då vaknade jag av en rejäl smäll mot fönsterrutan.
- Jäkla ungar som kastar snöboll mot fönstren, tänkte jag yrvaket. Strax därefter kom jag ihåg att vi alldeles nyss har varit i kyrkan och sjungit "Den blomstertid..." och då tog jag genast tillbaka både det där med "jäkla ungar" och "snöboll" - men inte förrän jag senare på förmiddagen fick syn på en rejält död fågel (huvudlös, dessutom) alldeles nedanför fönstret insåg jag vad som hade smällt in i rutan under natten. Fågeln ligger kvar och lär så få göra till dess att maken återvänder från sitt helgäventyr. Jag är så fruktansvärt upptagen idag att jag bara inte hinner med att gå och flytta döda, huvudlösa fåglar. ;-)

Och vår söta sheltie har idag mött brorsans katt för första gången. Det var ett intressant möte. Först åt vovven upp kattmaten, sen snokade han runt i huset efter det där som luktade så konstigt. Det lurviga, konstiga djuret låg bakom soffan och blängde ilsket mot den gästande vovven - som naturligtvis inte begrep att den blicken betydde "Kom inte närmare!". Vovven kom därför närmare och katten for upp på alla fyra, med ryggen i en styv båge mot taket. Den lät som en liten borrmaskin och blicken blev ännu ilsknare. Det språket begrep inte liten vovve heller, utan han stegade glatt fram till den orange trekanten för att hälsa riktigt ordentligt och hade jag inte kastat mig fram för att dra tillbaka honom så hade nog liten vovve haft fina fartränder efter kattklor lite varstans på kroppen nu... Sen tränade vi "sitt riktigt stilla och låt husets herre Katten förflytta sig till sovrummet", och det gick över förväntan bra. Sedan stod de två kusinerna på varsin sida om glasdörren. Katten fortfarande som en trekantig, ilsken båge och vovven fortfarande med svansen viftande och ivrig blick. Men nä, det skulle inte lekas! ;-)

fredag 13 juni 2008

Rapsbaggarna, av Karin Brunk Holmqvist

I den här boken får vi möta gammelbröderna Albert och Henning, som bor tillsammans i en liten stuga och som helt oavsiktligt råkar vända upp och ner på tillvaron för hela bygden.

Även den här romanen är en sån där stillsam, skön berättelse som fokuserar på det lilla - men värdefulla - i livet. Det är inte världens mest moderna stuga som de gubbarna bor i, och de är inte precis rikast i världen - men de har varandra och dessutom förstånd att uppskatta detta. Med hela hjärtat glädjs och oroas de över sånt som pågår i byn där de bor. De är vana vid hur saker och ting brukar vara och de ser inte riktigt poängen med förnyelse, förrän de närapå får det skrivet på näsan, att allt inte måste förbli så som det har varit. Bröderna växer inombords, vilket inte är alla människor förunnat (oavsett ålder!).

Det är en fröjd att följa berättelsen från början till slut!

Juno

Den här filmen är oslagbart härlig. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som gör den så medryckande; kanske är det humorn, kanske är det stämningen, kanske är det berättelsen, kanske är det Ellen Page som gör en sån skön rolltolkning..? Det är hur som helst en film som man bara inte kan låta bli att leva sig in i.

Juno är sexton år och gravid. Det kan gå åt två håll - antingen käpprätt åt skogen eller så blir allt bra i slutänden. Eftersom jag redan har slagit fast att det här är en sån härligt skön film, så är det tämligen självskrivet att allt blir bra i slutänden. Det är inte särskilt mycket trassel längs med vägen och det kanske man kan sakna lite grann om man är van vid att berättelser om tonåringar ska innehålla eländes elände och katastrofer i lager på lager - men det är faktiskt ganska trevligt att se att det går att reda upp en sån här historia utan att behöva dra allt ut i helvetesträsket.

Min fjortonåring var lika nöjd över filmen som jag, och det är ju ett gott betyg. Så, ni som inte vill häcka framför fotboll i helgen - störta iväg för att hyra Juno, nu i en videobutik alldeles nära dig!
;-)

Ett litet smakprov:

torsdag 12 juni 2008

Nu, äntligen!

Nu, alla mina hemliga bokagenter med hemliga och superhemliga assistenter kors och tvärs över landet - nu kommer äntligen mina egna svar på de där frågorna som ni andra har svarat på för eviga tider sedan! ;-)

* Vilken genre är du mest förtjust i?
Ja, se det är lite allt möjligt! Romantik, spänning, både sådant som är slukaraktigt och sådant som kräver lite eftertanke... Läser inte fantasy, men annars slinker det mesta ner!

* Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?
Jag har rätt många favoritförfattare, och jag läser allt som dessa skriver i samma takt som böckerna kommer ut... Värdelöst svar, jag vet! ;-)

* Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?
Jag är verkligen nyfiken på Jo Nesbö (jag kan inte tillverka rätt bokstav där på slutet!), som jag inte har läst något alls av men läst om i flera bloggar. Gretelise Holm är jag också sugen på att läsa från första boken - jag har den senaste men har inte läst vare sig den eller någon annan av henne.

* Vilken genre vill du absolut inte läsa?
Fantasy...

* Vilken författare vill du absolut inte läsa?
Det vet jag faktiskt inte!

* Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det – och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?
Njä, jag letar inte aktivt efter något annat gammalt än vissa Wahlströms flick- och ungdomsböcker- men det passar inte in i det här sammanhanget!

* Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?
Jomenvisst!

* Läser du andra språk än svenska?
Lat människa, trots yrket. Så jag håller mig till svenska. Engelska om det kniper.

* Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?
Te; svart och fruktigt. Kaffe; över min döda kropp!

* Vilken slags godis gillar du?
Skumgodis. Salta. Det mesta! Eller kanske inte surisar. Och absolut inget hemskt med russin i.

* Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?
Njä. Russin: definitivt nej. Jag vet; det är helt udda och jättekonstigt. ;-)

* Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk…)?
Nötter!

* Annat som du vill lägga till..?
Jag har surfat runt på en drös bloggar för att hitta pockettips inför sommaren, och det som just nu står på önskelistan är: Mig äger ingen, Bara till låns, Krokodilens leende, Taxi, Life on the Refrigerator Door.

Nu har jag gjort mitt bästa! ;-)

Tack, min "hemlis"!

Det låg ett tjockt brev i brevlådan idag..! Roligt - precis hur roligt som helst! Tyvärr hade kuvertet gått sönder i postens hantering, och jag hoppas verkligen att det inte har försvunnit något! Det var rejäla hål i sidorna på kuvertet, så risken finns... I alla fall, det här var det som låg i brevet:


Ett par nystan garn, ett jättefint flerfärgat som jag ska trolla ihop något användbart av! Så himla bra att det var superwash - jag är riktigt usel på att iddas handtvätta! ;-) Och en bok som jag inte ens har hört talas om; helt perfekt att packa med till stugan! Där går det åt böcker... Och så en påse te, Brunkullans - som faktiskt var min favorit förut, men som jag av någon märklig anledning helt har glömt bort! En riktig fullträff blev det här, och det blev verkligen en guldstund att få öppna brevet! Bara roligheter och nyheter!

Tusen tack, min hemliga vän! ;-)

Studentskan i huset...

Hon har ju inte bara tagit studenten, utan också varit på bal... Så här tjusig frisyr hade hon - och efter önskemål - så här tjusig klänning hade hon:


Ljuvliga lockar! Ljuvlig klänning! Och lika ljuvliga blomster!


Partaj!

I går kväll var jag på fest med världens bästa kollegor + bihang, och det kändes verkligen bara bra. Skön musik, god mat, trevligt sällskap och så lite snicksnack kring borden... Och min allra käraste kollega M höll ett tal till mig, som nästan fick min mascara att ge sig ut på irrfärder nerför kinderna och först nu börjar jag begripa att vi inte ska sitta alldeles intill varandra även nästa år och kicka varandra i baken då det behövs eller lösa världsproblem eller ge varandras elevarbeten en second opinion eller tolka lurviga skrivelser eller humpa över hemsnickrade övningsuppgifter till varandra eller svära över världens alla korkskallar eller skratta ihjäl oss åt världens alla underbara människor eller bara vara. Hur i hela friden ska det gå???

Den här låten spelades av det charmiga tremannabandet med budgettrumset, och eftersom det dessutom råkar vara en av mina favoriter just nu tar vi den i repris:

tisdag 10 juni 2008

Fullständigt beroendeframkallande...

Jag har suttit fast i missbruksträsket förr, och nu är jag på väg att trilla dit igen. Lyckligtvis handlar det inte om värre saker än Taipei, som du hittar här. Men det kanske är nog illa? Varsågod och testa...
;-)

måndag 9 juni 2008

Mintgrodornas återkomst, av Karin Brunk Holmqvist

Det här är en skön samling kåserier, tycker jag. På framsidan står det att det är krönikor, men det håller jag inte med om. Krönikor ska vara mer bitska, mer aktuella (med tanke på nyhetsflöde eller politiskt läge), mer åsiktsfyllda... Krönikor ska propagera för eller emot något; vara mer argumenterande. Kåserier, däremot, är trevliga små anekdoter berättade med humor och gärna en knorr på slutet - och det är precis så texterna i den här boken är. De känns också lagom långa, lagom humoristiska, lagom jordnära och väldigt hemtrevliga. Perfekta tantfunderingar.

Jag har bara en ynka invändning och det är att boken är så förtvivlat tunn. Det hade gärna fått vara dubbelt så många kåserier!

söndag 8 juni 2008

Den mörka ängeln...

Ja, Mari Jungstedts allra nyaste, ännu inte utkommen - den som jag skulle läsa om ett litet tag, då jag landat efter all stress... Den har jag läst ut i helgen. Och den här bloggen är en välsignelse. Jag läste och läste och väntade på att den irriterande, nya kvinnliga kollegan skulle kliva in i handlingen någon gång eftersom jag tyckte att det var så roligt förra gången; hur hon vände upp och ner på allting och rubbade invanda maktförhållanden - men hon verkade aldrig dyka upp. Inte så konstigt, eftersom det inte alls var i I denna ljuva sommartid som hon figurerade, utan i Honungsfällan. Det insåg jag efter att ha rasslat runt lite bland mina lästa böcker i år... ;-/

Hur som helst, Den mörka ängeln kommer jag skriva lite mer om då det närmar sig den 17 juni då boken släpps. Tills vidare har jag hittat ett smakprov på boken hos Internetbokhandeln. Förhoppningsvis fungerar den här länken!

Järnets änglar

Äh, det här var något av en besvikelse. Jag trodde verkligen att jag skulle tycka jättemycket om en film som är gjord i en miljö där jag känner väl igen mig; både geografiskt och "mentalt" - men nä, så var det inte.

Jag känner visserligen igen mig i den geografiska miljön, och det är alltid lite återseendets glädje över att se hemtrakter på film. Dessvärre fick jag rätt mycket problem med mentaliteten i filmen; karaktärernas personlighet och hur de såg på sina egna liv - att allting skulle vara så svart, så hopplöst, så desperat och uppgivet. Jaja, jag vet att det skulle vara lite feelgood över den, för allt ordnar sig ju till slut - men jag gillar inte det där "du ska inte tro att du är nåt" och "det är lika bra att sluta drömma, det går åt helvete i alla fall" som dominerade filmen fram till det lyckliga slutet.


Och vad är det för problem svenska filmproducenter har med ljudet??? Det är aldrig balans mellan bakgrundsljud och tal, ljudnivån åker upp och ner utan någon som helst logik (när man ser på teves reklamkanaler ligger logiken i mönstret "reklam = ljudet höjs, film = ljudet sänks") och man får en högst realistisk lektion i hur det är att leva med en hörselnedsättning. Ljudet i den här filmen var så katastrofalt att vi såg den med svensk textning. Jag säger som Sverker: "Ska det va' så här!?"

lördag 7 juni 2008

Loppis & marknad

Dagens loppis- och marknadsbesök resulterade i en sån sanslös mängd fynd att jag fortfarande blir belåten, bara av att tänka på det...

Först lite bok & film:
Ett inbundet ex Berlinerpopplarna för 10:- (ser ut att vara försiktigt läst en gång). Den har jag hört så mycket gott om!
Hela första säsongen av Vänner på dvd, för 60:-. Perfekt för mig, som aldrig någonsin sett ett enda avsnitt av Vänner men som har en sjuklig passion för teveserier i box - och snart ska jag sätta mig ute i internetlöst land i stugan, med högst tveksam pålitlighet i tevens mottagning...
Tre sprillans nya pocket; Rapsbaggarna och Mintgrodornas återkomst av Karin Brunk Holmquist och Midvinterblod av Mons Kallentoft. Tre för 140:-, vilket kanske inte var galet billigt när man tänker efter, men jag var verkligen sugen på att läsa just dessa...

Och så lite trädgårdsrelaterat:
En stadig vit syrén för en hundring, som (tillsammans med något annat, Gud-vet-vad...) ska ersätta de häggar som vi i ren ilska kapade ner förra sommaren efter att återigen ha fått dem invaderade av vidriga, spinnande larver... Någon som inte har märklig träningsvärk på baksidan av låren av impulsstyrt trädgårdsarbete kan kanske komma över och gräva en rejäl grop..?
Sex olika perenner (som jag verkligen inte vet vad de heter men som ska ner i den nygrävda perennrabatten) för totalt ännu en hundring. (Och maken som muttrade om att det skulle kosta tusentals kronor att fylla rabatten med blomster - han har ingen aning om att man kan köpa perenner på loppis, för bara en bråkdel av vad det annars kostar! Ha!)

Och så har fjortonåringen fått sig sockervadd, vi har hyrt två filmer som verkade intressanta och vovven har fått spänning så att det räcker för flera dagar framåt... Kan man vara annat än nöjd?
;-)

fredag 6 juni 2008

På slaget tolv, av Nora Roberts

Phoebe MacNamara är till yrket gisslanförhandlare, en mycket kompetent sådan - vilket inte alltid är populärt hos manliga kollegor. Hon lever med sin dotter och sin mamma i ett stort hus i Savannah; ett hus som mamman inte har lämnat på många år, på grund av en mycket traumatisk händelse.

Duncan Swift är den jordnäre mannen som vann 138 miljoner dollar på lotto och som därefter fortsatt att arbeta med sådant som han tycker är intressant, istället för att slå sig till ro och ägna sitt liv åt att slösa bort sin förmögenhet. Naturligtvis (eftersom det här är en Nora Roberts-roman!) blir han ögonblickligen förälskad i Phoebe - och naturligtvis (eftersom det här är en Nora Roberts-roman!) får han kämpa för att vinna hennes hjärta.

Phoebes yrkesliv gör intrång i hennes privatliv och en galning (som inte är rädd för att spilla blod) skrämmer upp henne rejält. Duncan visar sig vara inte bara nyförälskad utan också väldigt stabil, och står stadigt som en fura vid hennes sida trots att det stormar rejält. Det blir hjärta, smärta, tårar, explosioner, skottlossning, överfall och en himla massa sexande innan hela historien har nått sitt lyckliga slut - och det är exakt vad man förväntar sig eftersom det här är en Nora Roberts-roman (jag nämnde inte det tidigare, va?)...

Den här boken påminner väldigt mycket om en rad andra romaner där Nora Roberts korsar spänning och romantik, exempelvis Livsfarlig utsikt. Man vet vad man får! ;-)

Sommarlovet närmar sig...

Igår var en hektisk dag med examen, studentfirande, släktmiddag och lite annat smått och gott - så innan jag gick till sängs i går kväll bestämde jag mig för att jag verkligen skulle lata mig nu på morgonen. Jag skulle kliva upp då jag vaknade (utan väckarklocka), äta frukost, dricka te, läsa min bok, flytta mig till min fåtölj, dricka mer te, läsa lite till och få på mig något annat än pyjamas tidigast vid tolvsnåret på dagen... Och visst blev det så. Och det var slappt och skönt och exakt vad jag behövde!
;-)

Men sen, där vid ettsnåret, då jag hade fått på mig något annat än pyjamasen drabbades jag av ett sånt där anfall igen; ni vet ett sånt där då tanke och handling äro ett... Jag slängde nämligen en blick ut genom fönstret, insåg att vi hade pratat om att skrota jordgubbslandet redan förra sommaren - men det låg där det låg i alla fall. Fortfarande!

Nu ligger det en perennrabatt där. Det finns förvisso inte en enda perenn i den ännu, och det saknas en hel del jord - men man har väl fantasi... Och det är en dag i morgon också! ;-)

onsdag 4 juni 2008

Explosivt byte, av Janet Evanovich

Ja, hur ska man beskriva den här bokserien..? I centrum för handlingen står i alla fall Stephanie Plum. Hon arbetar som prisjägare för sin kusin Vincents borgensbyrå - fast den här boken inleds med att hon just har sagt upp sig. Varför hon gjorde det har hon inte riktigt klart för sig, men det kan helt enkelt handla om att hon är less på att bli besvuren, bespottad, smädad, beskjuten, jagad och anfallen (av både folk och fä) - och så var det den där konstiga känslan i magen... Fast känslan i magen kan ha att göra med männen i hennes liv...

"Den ena ville gifta sig med mig - ibland. Han hette Joe Morelli och var polis i Trenton. Den andre var Ranger, och vad han ville med mig visste jag inte riktigt, förutom att klä av mig naken och sätta ett saligt leende på mina läppar."

Förutom lite trubbel med att välja rätt karl av dessa två (eller åtminstone att inte hamna i katastrofala lägen med någon av dem), så går en hel del av Stephanie Plums tid åt att inte bli sprängd i luften i den här boken. Det exploderar grejer hejvilt omkring henne och hon får ingen ordning på varför saker exploderar och vem hon ska akta sig för...

För övrigt får man återknyta bekantskapen med mormor Mazur och farmor Bella, två damer som inte precis är som de flesta andra mormödrar och farmödrar. Farmor Bella sätter onda ögat på folk till höger och vänster, och naturligtvis tror ingen på det där - men det är heller ingen som vågar gå emot farmor Bella när hon börjar peka med fingret mot sitt öga för att utöva lite hokuspokus... ;-) Men mormor Mazur har en revolver som hon är alldeles för förtjust i, och hon har inget hyfs om när eller hur man ska använda den:

"Mormor Mazur drog fram en långpipig fyrtiofemma ur sin stora svarta handväska och siktade på Bella.
- Håll fingret borta från ögat, annars ska du få ett hål i skallen som är stort nog att stoppa en potatis i."

Hängmatteläsning! Avkopplande och underhållande... ;-)

tisdag 3 juni 2008

Hemlis 4

Det här är mina svar på frågorna som hör ihop med stickameras hemlis nr. 4 - och det har ingenting med Pocket & Prassel att göra! ;-)
Ursäkta, min hemliga vän, att det har dröjt!

1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om?
Jag gillar naturmaterial! Virkar gärna med bomull och stickar gärna med ullblandningar.

2. Vilka är dina favoritfärger?
Åh... Alla! Inte trista, blaskiga färger dock!

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om?
Se tvåan... ;-)

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?)
Jag stickar helst inte med plast. Trä har jag nog aldrig testat, tror jag! Alltså, mest van vid metall, men testar gärna trä.

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Skulle tro att jag är mittemellan... Exempel på sådant som jag har stickat finns i min gamla pysselblogg; http://pysseltanten.blogspot.com om man vill kika. Jag har aldrig stickat spets eller flätor, tex...

6. Dricker du kaffe? Te?
Inte kaffe men gärna te. Fruktigt te, med mycket smak. Svart! Jag är inte så hälsosam då det gäller te...

7. Är du allergisk mot något?
Nötter...

8. Vilken slags musik tycker du om?
Allätare. Nej, förresten. Jag gillar sånt som är enkelt, modernt, trallvänligt...Inte jazzigt och klassiskt...

9. Favoritgodis?
Skumgodisar. Saltisar. Vad som helst - eller nä, jag gillar inte surisar eller hemska saker med russin i! ;-)

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.)
Absolut! Jag virkar, scrappar, pärlar, målar...

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv...
Sånt som blir klart rätt kvickt. Mössor, sockar, vantar... Alltså: inte tröjor!

12. Prenumererar du på någon sticktidning?
Nix.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan?
Njääää...

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått?
Nej, det gör jag inte.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare?
Har aldrig testat!

16. Stickar du sockor?
Ja!

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.)
Högst ordinära trettionior...

18. När fyller du år?
Hm... I oktober.

19. Stickar du med pärlor?
Nix.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Allt! Men jag läser mycket... ;-)

Stressigt värre...

Ja, det här är en katastrofal vecka. Det ena avlöser det andra och det känns som om jag måste vara väldigt välplanerad för att inte sätta mig själv i klistret... Lyckligtvis är det bara några hektiska dagar kvar nu, så jag överlever! ;-)

Idag låg en överraskning i brevlådan; Den mörka ängeln, av Mari Jungstedt. Det är inte särskilt länge sedan jag läste förra boken av Jungstedt, I denna ljuva sommartid, och den gillade jag jättemycket. Den här boken blir kalas, om en vecka eller så!

Lite senare i kväll hoppas jag få sätta mig vid datorn för att varva ner lite, och då skriver jag nog lite mera om Explosivt byte. Tänk, att det är så avkopplande att blogga lite och att snurra runt på den dagliga bloggrundan... ;-)

söndag 1 juni 2008

Idag är det 1 juni!

Det betyder att det är fritt fram för alla Pocket & Prassel-deltagare att börja skicka brev kors och tvärs över landet! Värsta bästa julaftonen kommer det att bli, ungefär... ;-)

Flera personer har hört av sig på olika sätt och beklagat att de inte är med den här omgången - men att de ser fram emot nästa omgång. Somliga (min kollega!) har till och med skaffat blogg för att kunna vara med! Och så roligt som det här var att organisera, gör jag det gärna hur många gånger som helst... Men det får inte bli för mycket av det goda heller, så nästa omgång kommer jag inte att dra igång förrän sisådär augusti. Då närmar sig den här rundan sitt slut och alla människor börjar återvända till sina normala (läs: icke-somriga semester-) liv...

Hör gärna av er med tips om vilket tema man kan ha - om det alls ska vara ett tema? Eller är Pocket & Prassel allt man kan önska sig..? ;-)