lördag 3 december 2011

Saffransskorpor

Jag hittade ett recept på vad som skulle vara "Supergoda saffransskorpor" hos Leila och bestämde mig för att göra en omgång. Här är receptet. Originalversionen i svart, mina justeringar i grönt:

100 g smör

1 g saffran (1 gram? Jag tog en påse = 0,5 gram. Funkade finfint!)
2 ekologiska ägg (Vanliga ägg från ICA. Tyvärr. Det är godare med riktiga ägg.)
Skal av 2 ekologiska apelsiner (Ekologiska? Vanliga.)
1 1/2 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel (Sötmandel! Lätt rostad i torr stekpanna.)

1.Sätt ugnen på 175 grader.

2.Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.

3.Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.

4.Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken. (Lägg alla torra ingredienser ovanpå det gojsiga i en och samma bunke. Rör ihop!)

5.Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. (Fyra! ;-) )

6.Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. (Starta ugnen på "snabben". Slå om till glödlampan när ugnen är varm. Alltså, sikta på över-och-undervärme, men sikta fel. Låt dem gräddas i en ugn som sakta svalnar i tjugo minuter. Inse misstaget. Ös på med lite mer värme och låt dem ligga inne tio minuter extra. En justering av den här punkten som med fördel kan hoppas över.)

7.Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.

8.Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten. (Lägg tillbaka? Skär på plåten. Vass kniv!)

9.Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. (Eller till dess att du kommer ihåg att de faktiskt ligger där. Men slå gärna av ugnen efter sisådär 15 minuter om det är den bortglömningsmetoden du kommer att köra på.)

Trots mina justeringar blev det verkligen supergoda saffransskorpor! Men: apelsinsmak? Nä. Jag fick loss löjligt lite skal från mina apelsiner (de var rätt tunnskaliga) så det steget kan man lika gärna hoppa över, om man inte har apelsiner med rejält grovgropigt skal!

Min andra omgång ligger i ugnen nu, och den här gången hoppade jag över det där med att fippla med ugnsvärmen... ;-)

8 kommentarer:

  1. Jag gjorde dessa för nåt år sen och de blev supergoda! Kanske inte Leilas recept, men same shit different cook liksom...superdupergoda! Ska nog göra i år också!

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag såg din kommentar, jag har redan besvarar frågorna, du finner dem här http://antiann.blogspot.com/2011/11/svaren-for-julklappsbytet.html

    SvaraRadera
  3. Trillingnöten: Precis! Bara det blir gott, så! ;-)

    Annelie: Finemang! Jag tyckte bara att ni verkade förvirrade... ;-)

    SvaraRadera
  4. Vi gjorde dessa förra året! Järregoda!!!

    SvaraRadera
  5. Ja, de är vi nog lite. Men det känns ändå jättebra i maggropen. :) Det är skönt att du försöker fånga upp oss!

    SvaraRadera
  6. Det låter riktigt gott! Och med en kopp kaffe till... Mmm... Undrar om det vore gott att doppa skorporna i mörk choklad? :-P

    SvaraRadera
  7. Haha, skönt att höra någon som bakar lite förvirrat som jag! Det där med ugnar är svårt ;-)

    Jag kör färska ägg från min mammas kusin. För DET är godast!

    SvaraRadera
  8. Åh, saffransskorpor vad gott! Jag gjorde några för två år sedan. Med mandel i och lite socker... Mums! (;

    SvaraRadera